top of page

 GOEDE DOEL 2017

Waarom het Radboudumc?

DE VROUW IN BEELD

 

In het Radboudumc (Radboud universitair medisch centrum) in Nijmegen bevindt zich het Radboud Centrum voor Oncologie. Dit is een in kankerzorg gespecialiseerd centrum waar alle kennis over de behandeling en begeleiding van patiënten met kanker samenkomt.

 

Alhier worden behandelingen gegeven met onder andere chemotherapie, doelgerichte therapie en immunotherapie om het eigen afweersysteem te versterken in de strijd tegen kanker. De kuren moeten vaak klaargemaakt worden door de apotheek. Dit kan pas als de arts goedkeuring heeft gegeven om een kuur toe te dienen. Na de afspraak bij de arts moet de patiënt om deze reden vaak nog 1-2 uur wachten totdat de behandeling door de apotheek bereid is. Om deze wachttijd door te komen is er op de afdeling Medische Oncologie een wachtkamer ingericht. Helaas, ontbreekt het in deze wachtkamer momenteel aan moderne digitale informatievoorziening, zoals laptops of tablets.

Met name dankzij de donateurs van de Stichting Vrienden van Siem hopen wij in deze wachtkamer een informatie/leestafel te plaatsen. In deze tafel worden vervolgens touchscreens ingebouwd (zodanig dat privacy van de patiënt altijd gewaarborgd blijft). Patiënten krijgen hiermee de mogelijkheid om informatie op maat op te zoeken. In lijn met het thema ‘De vrouw in beeld’, zullen we beginnen met het aanbieden van informatie over borstkanker en gynaecologische tumoren, zoals eierstokkanker en baarmoederkanker. Hierbij zullen we verschillende betrouwbare informatieve websites installeren (bijvoorbeeld over de behandelings-mogelijkheden van de kanker, voedingstips, informatie over revalidatie, psychosociale hulp etc.). Maar, patiënten mogen natuurlijk ook gebruik maken van de touchscreens ter vermaak, zodat ze de gedachten even af kunnen wenden van de vaak zware behandelingen rondom de kanker. Dit kan de patiënten meer rust geven en zodoende de wachttijd dragelijker maken.

Verder kunnen de touchscreens gebruikt worden voor ons wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Het geeft ons namelijk een unieke kans om wetenschappelijke gegevens te verzamelen van de ervaringen en belevingen van vrouwen die bij ons worden behandeld. We kunnen hen dan vrijblijvend vragen om op bepaalde momenten vragenlijsten in te vullen om na te gaan hoe zij de behandeling ervaren en welke klachten zij hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen over pijn, vermoeidheid, kwaliteit van leven, bijwerkingen van bepaalde medicijnen, etc. Hierdoor zijn wij in staat om aan de hand van die resultaten de zorg te verbeteren.

 

Kortom, een mooie tafel met ingebouwde computerschermen geeft de patiënt de mogelijkheid om betrouwbare informatie op te zoeken, vermaak te hebben tijdens het vele wachten en zorgt ervoor dat wij op eenvoudige manier onderzoek kunnen doen naar de behoeften en klachten van de patiënten.

Uiteindelijk kan dit project in tweede instantie voor alle patiënten geschikt gemaakt worden.

Uitleg
Radboud UMC

Klik op >

Bestuur & vrijwilligers
bottom of page